Kurz varenia podľa Ayurvédy - Regeneračné centrum EZOfit - Biopotraviny, Ezoterika, Doplnky výživy
Regeneračné centrum EZOfit Košice, Komenského 3: Máte zdravotné problémy? Poradíme Vám. Terapie, alternatívne a prístrojové vyšetrenia, prednášky, semináre, kurzy a výstavy.

Kurz varenia podľa Ayurvédy

Ayurvéda je najstarší medicínsky systém na Zemi. Pred 5000 rokmi bol písomne zaznamenaný a je súčasťou prastarých kníh múdrosti - Véd.

Ayurvéda sa považuje za matku medicíny, z ktorej vychádza čínska i klasická západná medicína. Stravu vníma ako prirodzený liek. Je známe, že niektoré potraviny sú pre určité druhy ľudí vhodné a pre iné neplnohodnotné. Všetko závisí na druhu potravy a na vrodenej telesnej konštitúcii jedinca. Podľa Ayurvédy je človek zložený z piatich elementov, troch životných energií – dóša, siedmych tkanív – dhatus a množstva kanálov – šrotas. Z týchto piatich prvkov – vzduch, priestor, oheň, voda a zem, vždy dva elementy tvoria základ troch dóš.

Ayurvéda rožlišuje tri základné telesné konštitúcie – tri dóše: Váta, Pittha a Kapha. Tieto tri princípy prestupujú celou prírodou. Ak poznáme svoju konštitúciu, môžeme vyberať vhodné potraviny pre svoju rovnováhu.

Pozývame Vás na Vegetariánsky Ayurvédsky Kurz Varenia, kde sa spolu prenesieme do tajov tradičnej indickej kuchyne, plnej koreninových  vôní a chutí. V teoretickej časti kurzu (cca 1 hod) si povieme o hlbšom význame vegetariánstva, osvojíme si zopár ayurvédskych zásad pri kombinovaní rôznych potravín a jedení jedál,  spoznáme najpoužívanejšie koreniny a povieme si o ich liečivých  účinkoch.

V kuchyni Ayurvéda rozlišuje päť chutí: sladkú, kyslú, slanú, štipľavú a horkú. Keď je všetko v rovnováhe, mali by sme mať na tanieri zastúpenú každú z týchto chutí. Dôležité je tiež vedieť, aké koreniny sú k akej zelenine vhodné, kedy ich pridať do jedla a ako dosiahnuť to, aby uvoľnili čo najviac svojej arómy.

Ayurvédske menu je bohaté na zeleninu, strukoviny, ovocie a ryžu. To bude i náplňou praktickej časti kurzu, v ktorej spolu uvaríme a ochutnáme lahodné menu pozostávajúce z piatich jedál, ktoré podporí tráviaci oheň v žalúdku a dodá rovnováhu telu aj mysli. Používané ingrediencie a potraviny, sú k dispozícii aj v našich zemepisných šírkach a teda recepty, ktoré si osvojíme sú výborné i za náš domáci stôl.

Kurz je dvojdielny - 2 soboty 13:00 - 18:00
Cena za 1 deň: 35,- € / osoba - 
každý ďalší rodinný člen 25,- €
V prípade úhrady celého kurzu vopred 10% zľava

Ak máte záujem o účasť na uvedenej akcii, prihláste sa, lebo dátum bude vypísaný iba v prípade dostatočného záujmu. Dátum Vám potom oznámime.

Prihlášky vopred

Na tomto kurze sa s Vami podelíme o tajomstvo :

  • správnej voľby a kombinácie potravín – ktoré sa napr. nedoporučujú jesť spoločne
  • liečivých účinkov a správnej kombinácie korenín
  • povieme si najvhodnejšie doby na jedlo počas dňa
  • priblížime si spôsob, akým k jedlu pristupovať
  • povieme si o vhodnom množstve prijatého jedla, o pití pri jedle a relaxácii po ňom

V praktickej časti si ukážeme :

  • princípy kombinácie korenín priamo pri varení
  • uvaríme niekoľko chutných a zdravých jedál podľa Ayurvédy
  • všetky tieto jedlá spoločne ochutnáme

Kurzom Vás bude sprevádzať Mangal das a Kalindi dasi, ktorí sa štúdiu Véd a vareniu podľa Ayurvédy venujú viac než trinásť rokov. 

Kurz varenia podľa Ayurvédy

Odporúčaná literatúra

EZOpress BIOpototraviny RAJ Zdravé Vianočné trhy Terapia tmou Terapia tmou

Časopis pro kvalitní život